:: Κατηγορίες
:: Οι συγγραφείς ...
... προτείνουν

Αλέξης Σταμάτης
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Α+Β
Μίμης Ανδρουλάκης
ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΟΥ ΜΑΡΞ Β'
Νίκος Δήμου
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΟ ΡΗΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΣ ΣΤΡΑΣΕ
Βαγγέλης Ραπτόπουλος
ΜΟΜΠΥ ΝΤΙΚ-Moby-Dick
Αλέξης Σταμάτης
ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ REMINGTON
Βαγγέλης Ραπτόπουλος
Ιστορίες της λίμνης
Αλέξης Σταμάτης
Η ΤΥΦΛΩΣΗ
Νίκος Δήμου
ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΕΝΟΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ
Νίκος Δήμου
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΑ ΚΟΜΙΚΣ
Νίκος Δήμου
ΨΗΦΙΑΚΗ ΖΩΗ

Αναγνώσεις μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής

 


      Δίγλωσση έκδοση Μια μελέτη για την ελληνική αρχιτεκτονική του 20ού αιώνα.

 
Φως στην άγνωση ιστορία της ελληνικής μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής

Μια κριτική ιστοριογραφία της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής αποτελεί η μελέτη του Παναγιώτη Τσακόπουλου, με τίτλο «Αναγνώσεις της ελληνικής μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής», η οποία κυκλοφορεί στα τέλη Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και διατίθεται ήδη σε προπώληση από το ηλεκτρονικό κατάστημα των εκδόσεων (στο www.kaleidoscope.gr). Το βιβλίο υπογράφει ο αρχιτέκτων Παναγιώτης Τσακόπουλος και αποτελεί μια έρευνα στο έργο 18 αρχιτεκτόνων και αρχιτεκτονικών γραφείων που δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα στο δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα.

Ανήκουν όλοι σε ένα διαφορετικό φάσμα γενιών και αρχιτεκτονικών τάσεων και επιλέχθηκαν σύμφωνα με δύο βασικά κριτήρια: το πρώτο είναι το ιδιόρρυθμο στίγμα τους στην ελληνική μεταπολεμική αρχιτεκτονική και η όχι αυτονόητη ένταξή τους στα κυρίαρχα ρεύματά της και το δεύτερο είναι η περιορισμένη προβολή τους στην κριτική ιστοριογραφία, η όχι ανάλογη με τη σημασία του έργου τους και η έλλειψη συνθετικής προσέγγισης της δουλειάς τους.

Είτε το ένα είτε το άλλο, είτε κάποτε και τα δύο αυτά κριτήρια χαρακτηρίζουν την πορεία των αρχιτεκτόνων και των αρχιτεκτονικών γραφείων που παρουσιάζονται στις περίπου 650 σελίδες του βιβλίου και αναλύονται μέσα από 1000 σχέδια και φωτογραφίες αρχιτεκτονικών έργων, αδημοσίευτα μέχρι σήμερα τα περισσότερα και καρπός πρωτογενούς αρχειακής έρευνας.

Το βιβλίο «Αναγνώσεις της ελληνικής μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής» συνοδεύεται από παραρτήματα με βιογραφικά στοιχεία και εργογραφίες και περιλαμβάνει επίσης εκτεταμένες περιλήψεις των κειμένων και λεζάντες των εικόνων σε αγγλική γλώσσα.

Οι μονογραφίες των αρχιτεκτόνων που περιλαμβάνονται στο δεύτερο μέρος της μελέτης, συνιστούν, στις περισσότερες περιπτώσεις, την πρώτη συνθετική κριτική θεώρηση του έργου τους, βασισμένη κατά ένα μέρος σε αδημοσίευτο υλικό από το αρχείο τους, σε κείμενα, σχέδια και φωτογραφίες που παραχωρήθηκαν από τους ίδιους στον συγγραφέα και δημοσιεύονται για πρώτη φορά στην παρούσα έκδοση, καθώς και σε προσωπικές συνεντεύξεις.

Τέλος, ιδιαίτερη συμβολή στην ιστοριογραφία της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής συνιστά η έρευνα για το, άγνωστο κατά το μέγιστο μέρος του, μεταπολεμικό έργο του Ιωάννη Δεσποτόπουλου στη Σουηδία και την Ελλάδα, που βασίσθηκε στο ογκώδες αρχείο του αρχιτέκτονα, που ανήκει σήμερα στα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη.
 

Καλειδοσκόπιο
Συγγραφείς: Παναγιώτης Τσακόπουλος
Σελ. 680
ISBN. 9789604710690
Διαθέσιμο
Τιμή :€ 35,00
 

Σχόλια

Εισάγετε το δικό σας σχόλιο.