:: Κατηγορίες
:: Οι συγγραφείς ...
... προτείνουν

Νίκος Δήμου
ΟΔΟΣ ΓΑΛΗΝΗΣ
Νίκος Δήμου
Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ
Μίμης Ανδρουλάκης
ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΟΥ ΜΑΡΞ Β'
Μίμης Ανδρουλάκης
Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες Το ταξίδι στην πηγή
Μίμης Ανδρουλάκης
ΤΟ ΨΑΡΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ
Μίμης Ανδρουλάκης
Η ΒΟΥΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΘΟΣ
Αλέξης Σταμάτης
Βίλα Κομπρέ
Αλέξης Σταμάτης
Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ
Θανάσης Χειμωνάς
Η Μπλε ώρα
Νίκος Δήμου
ΗΧΟΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΕΩΝ

Πάτρικ Λη Φέρμορ - Ατέλειωτος δρόμος - Από τις Σιδηρές Πύλες του Δούναβη ως τον Άθω

 


      

 Ο σερ Πάτρικ Λη Φέρμορ (1915-2011), «κυρ Μιχάλης» για τους Μανιάτες φίλους του, θεωρείται ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός συγγραφέας της εποχής μας και μια θρυλική φυσιογνωμία που συνέδεσε τη ζωή του με την Ελλάδα. Οι περιπλανήσεις του ξεκινούν από την ηλικία των 18 ετών, το 1933, όταν αντί να ακολουθήσει τη στρατιωτική σταδιοδρομία για την οποία τον προόριζαν, πέρασε τη Μάγχη και ξεκίνησε να διασχίσει την Ευρώπη με τα πόδια, με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Υποκινημένος από την ασίγαστη περιέργειά του για τον κόσμο, πραγματοποίησε αυτό το μυθικό κατόρθωμα, περνώντας από διάφορες δοκιμασίες. Τις εμπειρίες του από το ταξίδι αυτό καταγράφει σε μια τριλογία που χρειάστηκε μια ζωή για να γραφτεί. Ο πρώτος τόμος Η εποχή της δωρεάς περιγράφει το ταξίδι από την Ολλανδία μέχρι την ουγγρική μεθόριο· ο δεύτερος τόμος Ανάμεσα στα δάση και τα νερά το ταξίδι από τη Βουδαπέστη ως τις Σιδηρές Πύλες του Δούναβη και ο ανά χείρας τόμος είναι ο τρίτος, αυτός που ολοκληρώνει το οδοιπορικό του και κυκλοφόρησε μετά τον θάνατο του Πάτρικ Λη Φέρμορ, σε επιμέλεια των Κόλιν Θέμπρον και Άρτεμις Κούπερ.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ
Έπειτα από επτά δεκαετίες, κανείς δεν περίμενε να δει τον μεγάλο ταξιδευτή να ολοκληρώνει τελικά το αριστούργημά του με το τελευταίο μέρος της τριλογίας του.
Ουίλιαμ Νταλρίμπλ, The Guardian

Διαβάστε την αναλυτική κριτική του Νταλρίμπλ ΕΔΩ.

Η Άρτεμις Κούπερ, η εξαιρετικά ικανή βιογράφος του Φέρμορ, και ο Κόλιν Θέμπρον, ο ατρόμητος ταξιδιωτικός συγγραφέας της Ευρασίας, πετυχαίνουν με εξαιρετική μαεστρία να συνταιριάξουν με απόλυτη συνοχή όλα τα κομμάτια των διαφόρων χειρογράφων που άφησε ο Φέρμορ μετά τον θάνατό του, έτσι ώστε σε αυτό το τελευταίο μέρος της τριλογίας η φωνή μόνο του Φέρμορ, και κανενός άλλου, να είναι εμφανής παντού… Το χάρισμα του Φέρμορ να παρατηρεί, που ανέπτυξε πλήρως στη νεαρή του ηλικία, ξεπερνά τα χρονικά όρια, μπερδεύοντας το κλασικό με το μοντέρνο σε μια πρόζα εξαιρετικού πλούτου.
Robert D. Kaplan, The Wall Street Journal

Οι περιγραφές του ξυπνήματος σε ένα ανοίκειο μέρος είναι τόσο θελκτικές που ακόμα και ο μεγαλύτερος σπιτόγατος θα λαχταρήσει να ξυπνήσει σε κάποιο άγνωστο μέρος. Και κάποιες από τις περιγραφές των τοπίων θα παραμείνουν για πολύ καιρό στη σκέψη σας.
Anthony Sattin, The Observer

Αυτό που μας μένει στο τέλος είναι οι στιγμές της ευτυχίας, η χαρά του τις στιγμές που ο νεαρός εαυτός του βιώνει μια επιφοίτηση.
Neal Ascherson, London Review of Books

Ο Ατέλειωτος δρόμος είναι εξαιρετικός, δεσπόζει πολύ πιο ψηλά από τα συνηθισμένα ταξιδιωτικά βιβλία… Ο Ατέλειωτος δρόμος είναι καλύτερος από οποιαδήποτε καλογυαλισμένη κορωνίδα, αφού με την τραχύτητά του υπογραμμίζει την αψεγάδιαστη μαγεία των βιβλίων που προηγήθηκαν, και προσδίδει στο όλο εγχείρημα μια θέρμη που εξανθρωπίζει το υπεράνθρωπο χάρισμα του συγγραφέα.
Ben Downing, The Times Literary Supplement

Αν ολόκληρη η Ευρώπη εξαφανιζόταν αύριο, θα μπορούσε κάλλιστα κανείς να επιχειρήσει να την επαναδημιουργήσει, ή τουλάχιστον να διατηρήσει κάποια αίσθηση του ιστορικού μεγαλείου και της ποικιλίας της, διαβάζοντας τα ταξιδιωτικά βιβλία του Πάτρικ Λη Φέρμορ.
Ben Downing, The Paris Review

Μεταίχμιο
Πάτρικ Λη Φέρμορ
Σελ. 432
ISBN. 9789605663858
Διαθέσιμο
Τιμή :€ 16,60
 

Σχόλια

Εισάγετε το δικό σας σχόλιο.